W latach 60 ubiegłego stulecia naukowcy zauważyli, że narody spożywające duże ilości tłustych ryb nie chorują na serce, a co więcej żyją znacznie dłużej aniżeli pozostali. Dlaczego ryby są zdrowe, a ich spożywanie jest zalecane przez dietetyków i lekarzy?

Odpowiedź brzmi – ryby morskie bogate są w ważne dla ludzkiego organizmu kwasy Omega 3. Kwasy Omega 3 należą do grupy wielonasyceniowych kwasów tłuszczowych. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa na pracę serca, układu krwionośnego, a także na poziom HDL, czyli tzw. „ dobrego cholesterolu”, a także na rozwój umysłowy.

Nic, więc dziwnego, że to właśnie ryby są produktem najczęściej rekomendowanym przez dietetyków i lekarzy. Oprócz ww. profilaktyki, kwasy Omega 3 zalecane są także w leczeniu stanów depresyjnych, w walce z chorobą Alzhaimera i w niektórych typach nadaktywności. Zaleca się je również w profilaktyce nowotworowej, zwłaszcza w przypadku raka piersi u kobiet.

Co ciekawe, jak udowodniono naukowo kwasy omega 3 zawarte w rybach są lepiej absorbowane przez organizm ludzki aniżeli te dostarczane w formie tabletek. Jeżeli więc, chcemy być narodem tak zdrowym jak Eskimosi ( znikoma ilość zachorowań na serce i udary), bądź żyć tak długo jak Japończycy wzbogaćmy dietę w ryby morskie i inne produkty bogate w Omega 3.