Składniki:

1. 4 duże marchewki
2. 2 średnie cebule
3. 3 centymetry świeżego imbiru
4. 2 łodygi selera naciowego
5. 5 szklanek bulionu drobiowego
6. 2 łyżki masła
7. 1 łyżeczka curry
8. 1 ząbek czosnku
9. Po pół łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki
10. 4 plasterki wędzonego boczku lub bekonu
11. Ostra papryczka chili
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Marchewki, cebule imbir i czosnek obrać. Łodygi selera oczyścić, odciąć liście. Warzywa umyć, osuszyć i drobno pokroić. Masło roztopić na patelni i podsmażyć rozdrobnione warzywa mieszając od czasu do czasu. Oprószyć curry i ostrą i słodką papryką i jeszcze przez chwilę smażyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem około pół godziny. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować razem z wywarem, w którym się gotowały na gładki krem. Zupę doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem?
Plasterki bekonu lub boczku zesmażyć na suchej patelni na chrupiące kawałki i do każdej porcji włożyć po plasterku. Przed podaniem udekorować kawałkami chili i zieloną pietruszką.