Składniki:

1. 1 litr mięsnego bulionu
2. 4 ziemniaki
3. 2 pory
4. 2 średnie marchewki
5. 2 jabłka
6. 8 plastrów wędzonego boczku
7. 1 szklanka soku jabłkowego
8. Pół szklanki śmietany
9. 1 łyżka masła
10. Szczypiorek
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki, marchewki i jabłka obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Pory oczyścić i pokroić w półplasterki. W rondelku rozgrzać masło i podsmażyć na nim pokrojone pory. Dołożyć pozostałe warzywa i jabłka, a następnie wlać przygotowany wcześniej bulion. Gotować wszystko pod przykryciem pół godziny.
W tym czasie plastry boczku usmażyć na suchej patelni aż wytopi się tłuszcz i staną się chrupiące.
Po ugotowaniu zupę ze wszystkimi składnikami zmiksować na gładki krem i dodać do niego sok jabłkowy. Wymieszać i zagotować a następnie połączyć ze śmietaną i doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, rozlać do talerzy i do każdego włożyć po dwa plastry usmażonego boczku.