Składniki:

1. 90 dag ziemniaków
2. 2 jajka
3. 40 dag żółtego sera
4. 1,5 szklanki bułki tartej
5. Gałka muszkatołowa
6. 2 ząbki czosnku
7. Pół szklanki oleju
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
9. świeży tymianek do dekoracji

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć zalać gorącą, posoloną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić, ostudzić i zmielić lub przepuścić przez praskę.
Do ziemniaków dodać jajko i ? szklanki bułki tartej. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do masy ziemniaczanej. Całość przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Dobrze wymieszać.
Żółty ser pokroić w długie dziesięciocentymetrowe słupki, każdy oblepić masą ziemniaczaną, uformować podłużne frykadelki, każdy lekko spłaszczyć ręką, obtoczyć w pozostałej bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano. Udekorować świeżymi gałązkami tymianku.