Składniki:

1. Półtora litra bulionu drobiowego
2. Pół ugotowanego kurczaka
3. 1 czerwona papryka
4. 4 kolby kukurydzy
5. 4 ziemniaki
6. 1 cebula
7. 2 ząbki czosnku
8. 3 łyżki oleju
9. Pół szklanki mleka
10. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Całe kolby kukurydzy oczyścić, umyć, zalać osoloną wodą i ugotować (pół godziny), wyjąć, ostudzić i wyłuskać ziarno.
Cebulę i czosnek obrać; cebulę posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.
Paprykę oczyścić z pestek, umyć i pokroić w cienkie paski; ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić na niego cebulę i czosnek; zeszklić. Dodać pozostałe warzywa i smażyć ciągle mieszając około pięć minut.
Posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać a następnie wlać mleko i gorący bulion. Gotować 20 minut. Mięso z kurczaka pokroić na kawałki i dodać do zupy razem z ziarnami kukurydzy. Doprawić do smaku.