Składniki:

1. Pół kilograma kiszonej kapusty
2. 2 szklanki białej fasoli
3. 1 duża cebula
4. 2 czerwone buraki
5. Olej
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kapustę wyłożyć na sitko, przelać wrzątkiem, osączyć, odcisnąć i drobno pokroić.
Fasolę opłukać, namoczyć i ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Odcedzić. Buraki wyszorować i ugotować w łupinkach, ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w słupki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Ostudzoną kapustę, buraki i fasolę połączyć w misce, dodać posiekaną cebulę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić olejem i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę, aby składniki się ?przegryzły?.
Podawać jako dodatek do ziemniaków i mięs albo jako samodzielną przekąskę.