Składniki:

1. 30 dag tłustego sera twarogowego
2. 1 kg ziemniaków
3. 2 cebule
4. 4 łyżki mleka
5. 2 jajka
6. 4 łyżki mąki pszennej
7. 2 łyżki bułki tartej
8. 1,5 łyżki cukru
9. Parę kropel octu winnego
10. Vegeta
11. Pieprz
12. Olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki i cebule obrać i umyć. Zetrzeć na tarce z małymi otworami. Dodać bułkę tartą i mąkę, następnie jajka i ocet. Przyprawić vegetą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Ser rozetrzeć dokładnie z mlekiem i cukrem Az powstanie gładka masa.
Na patelni rozgrzać olej i na gorący wkładać porcje ciasta ziemniaczanego i smażyć nieduże placuszki. Na każdy nakładać porcje roztartego twarogu i od razu podawać.