Składniki:

1. 1 puszka białej fasoli
2. 1 puszka czerwonej fasoli
3. 4 pory
4. 4 jajka
5. 1 cebula
6. 30 dag wędliny (szynka, kiełbasa)
7. 4 łyżki musztardy
8. 4 łyżki octu winnego
9. 4 łyżki oleju
10. Pół słoiczka majonezu
11. 1 łyżeczka cukru
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
Pory bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pokroić w wiórki i przelać na sitku wrzącą wodą. Osączyć i wystudzić. Wędlinę pokroić w niedużą kosteczkę, cebulę obrać i posiekać. Fasole osączyć z zalewy i przelać wodą.
Wszystkie składniki połączyć i wymieszać.
Przygotować sos do sałatki: olej wymieszać z winnym octem, cukrem, majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszać. Dodać do pozostałych składników i wymieszać.