Składniki:

50 dag mąki pszennej
4 dag drożdży
Szklanka mleka
Łyżeczka cukru
2 jajka
17,5 dag masła
Skórka starta z połówki cytryny
Szczypta soli
Masło i mąka do blachy i żółtko do posmarowania

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i skórką otartą z połowy cytryny, dodać resztę mąki, masło, rozczyn i wyrobić na jednolitą masę. Przykryć i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować trzy cienkie wałki, zapleść jak warkocz, pokroić na kawałki 20 centymetrowe. Blachę natłuścić i oprószyć mąką.
Warkocze ułożyć na blasze i posmarować rozmąconym żółtkiem. Odstawić na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i piec warkocze 20 minut.
Warkocze pokrojone w plastry podawać z marmoladą lub konfiturą.