Składniki:

Niepełna szklanka mleka
4 dag drożdży
15 dag cukru
50 dag mąki
2 jajka
Cukier waniliowy
10 dag margaryny
Na nadzienie:
30 dag śliwek
25 dag twarogu
1 jajko
15 dag cukru pudru
Cukier waniliowy

Wykonanie:
Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, połowę stopionej i przestudzonej margaryny i zaczyn. Wyrobić gładkie elastyczne,łatwo się odrywające od ręki ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Śliwki umyć i wyjąć pestki. Twaróg utrzeć z jajkiem i cukrem oraz cukrem waniliowym.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować, pokroić w kwadraty o boku 10 centymetrów. Na każdym kwadracie ułożyć porcję twarogu i śliwkę, owinąć ciastem i formować kule. Układać na natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować pozostałym tłuszczem. Na 15 minut zostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Buchty piec około 20 ? 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.