Składniki:

10 dag masła
2 jajka
1 łyżka śmietany
Pół łyżeczki drożdży
Szklanka cukru
5 dag rodzynek

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać ? masła i posiekać. Wbić jajka,dodać łyżkę cukru, drożdże, śmietanę i opłukane i osuszone rodzynki. Wyrobić gładkie lśniące ciasto, aż będzie odstawać od ręki.
Formę do pieczenia wysmarować pozostałym masłem, obsypać mąką i napełnić ciastem do 2/3 wysokości i odstawić na 3 godziny w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Wstawić blaszkę z ciastem i piec około 1 godziny.
Przygotować lukier: pozostały cukier wsypać do rondla i zalać 1/3 szklanki wody. Mieszając zagotować i gotować 3-4 minuty. Zdjąć z ognia wstawić do miski z zimną wodą, utrzeć na jasny lukier. Wystudzoną babę polać lukrem i ewentualnie ozdobić.