Zdania na ten temat są bardzo podzielone, jedni mówią, że zdrowe, drudzy, że produkty w taki sposób przygotowywane są toksyczne, więc jak to w końcu jest?
Dania z grilla możemy jeść lecz trzeba przestrzegać kilku zasad, aby nie stały się one toksyczne. Zaletami takiego przygotowywania posiłków jest to, że nie dodajemy do nich tłuszczu, na dodatek mięso jest pozbawiane własnego tłuszczu przez „wytapianie”.
Jakie są wady?
Podstawową wadą jest to, że podczas pieczenia powstają niebezpieczne dla nas substancje oraz tak samo szkodliwy dym. Substancjami tymi są przede wszystkim: nadtlenki lipidowe, wolne rodniki oraz węglowodory aromatyczne, które po dostaniu się do organizmu mogą przyczynić się do powstawania miażdżycy, nowotworów i wielu innych poważnych chorób.
Jak wyeliminować te niebezpieczne substancje?
1. Kupuj drewno drzew liściastych lub węgiel drzewny, który jest przystosowany do takiego przygotowywania potraw.
2. W żadnym wypadku nie pal papieru.
3. Nie kładź produktów bezpośrednio na ruszt, wystarczy kupić specjalne tacki albo owinąć jedzenie folią aluminiową.