Kluski ziemniaczane to jeden z najpyszniejszych dodatków, jakie spotykamy podczas serwowania zup, a także dań mięsnych. Ich przygotowanie jest może nieco czasochłonne i wymaga sporo pracy, ale smak jest za to wyborny.
Jak podpowiada nam nazwa i jak mówią tradycyjnie kulinaria, do przygotowania tych klusek potrzebujemy przede wszystkim ziemniaków. Ziemniaki takie trzemy na tarce, a następnie na lnianej ściereczce odciskamy sok. Do pozostałej masy ziemniaczanej dosypujemy wedle uznania bądź mąkę żytnią, bądź pszenną oraz odrobinę mąki ziemniaczanej. W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Gdy już się zaczyna gotować, głęboką łyżką wrzucamy na wodę małe kluseczki, które musimy ciągle mieszać, aby się nie przypaliły. Po wrzuceniu wszystkiego kluski gotujemy przez około 10 minut, aby mieć pewność, że żadna nie będzie surowa, bo surowy ziemniak ma właściwości trujące. Gdy czas gotowania upłynie, kluski odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Są gotowe do podania jako dodatek do zupy, lub mięsa.