Sałatka z cykorii z pomarańczami

Cztery duże cykorie, sól sos: jedendwie-jedenpięć suszonych śliwek, dwie pomarańcze, dwie-trzy łyżki oliwy (oleju), (pieprz biały)

Cykorie oczyścić z zewnętrznych liści, starannie umyć, wyciąć u nasady kawałek miąższu, który jest gorzki, pokrajać na małe kawałki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować pod przykryciem ok. dwiepięć minut. Po ugotowaniu osączyć, ostudzić i połączyć z sosem. Sporządzić sos. Suszone śliwki namoczyć, osączyć, wypestkować i drobno pokrajać. Dodać sok wyciśnięty z pomarańcz i oliwę. Można doprawić pieprzem. Zamiast soku pomarańczowego można włożyć do sosu obrane, podzielone na części pomarańcze.

Uwaga. Zamiast oliwy można użyć do sosu śmietany lub natural-nego jogurtu, a pomarańcze można zastąpić także grejpfrutem, amatorom sałatki z cykorii o smaku raczej słodkawym poleca się ponadto dodanie czubatej łyżki namoczonych i dobrze osączonych rodzynków.

Pieczarki po gdańsku (przepis na s. 77), befsztyki z zielonym pieprzem z pulpetami z macowej mąki, zielony groszek, owocowa sałatka szampańska (przepis na s. jeden0osiem).