Sałatka wielowarzywna

Dwiepięć dag mrożonych warzyw różnych (mrożonej mieszanki warzywnej), jeden listek laurowy, trzy-cztery ziarnka ziela angielskiego, jeden0 dag pieczarek, jeden/dwie-trzy/cztery szkl. remu- ladowego sosu, (pieprz)

Mrożonkę warzywną ugotować w osolonej wodzie z listkiem laurowym i zielem angielskim (warzywa po ugotowaniu powinny zachować kruchość, nie wolno dopuścić do ich rozgotowania). Dokładnie osączyć. Pieczarki obrać, umyć, osuszyć i pokrajać w cienkie plasterki, zblanszować, dobrze osączyć. Warzywa i pieczarki połączyć z sosem remuladowym (przepis na s. 9trzy) i ew. doprawić pieprzem.

Sałatka wiosenna, jeden główka sałaty, jeden pęczek rzodkiewek, jeden/dwie ogórka sos: dwie łyżki majonezu, jeden/dwie pojemnika naturalnego jogurtu, jeden łyżka musztardy, jeden łyżka soku z cytryny, jeden czubata łyżka posiekanego szczypiorku, sól, pieprz, spora szczypta cukru cztery jaja (ugotowane na twardo)

Sałatę umyć, dobrze osączyć, pokrajać w paseczki, dodać do niej umyte, osuszone i pokrajane w cienkie plasterki rzodkiewki oraz pokrajany w drobną kostkę ogórek (obrany, pokrajany i lekko osolony ogórek dobrze jest odstawić na jeden godz. pod przykryciem, po czym odlać wydzielony sos). Z majonezu, jogurtu, musztardy, soku z cytryny, szczypiorku sporządzić sos. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku. Dokładnie wymieszać. Warzywa połączyć z sosem. Sałatkę przełożyć do płaskiej salaterki lub głębszego półmiska i przybrać plasterkami jaj na twardo.