Każdy, kto choć raz spróbował polskiej kiełbasy, nie może się nie zgodzić – to jedna z najlepszych wędlin dostępnych na całym świecie. Nic więc dziwnego, że stale zyskuje coraz to większą popularność zagranicą. Już w XIX wieku polska kiełbasa była wyrobem znanym poza terenami naszego kraju, a dokładniej – w Wiedniu, gdzie królowała kiełbasa tuchowska, będąca zachwalana przez całą Galicję. Współcześnie nasza kiełbasa wysyłana jest praktycznie wszędzie. W USA robi furorę. W Wielkiej Brytanii i Irlandii kiełbasa została spopularyzowana przez imigrantów, a jej eksport na Wyspy stale rośnie. Duża część polskich wędlin zaczyna pojawiać się w dużych sklepach sieciowych, takich jak Tesco, Lidl czy Aldi.
Co ciekawe i może nieco zaskakujące, polska kiełbasa podbiła także serca na Wschodzie – zarówno bliskim, jak i dalekim. Rosja, Białoruś i Ukraina od lat importuje polskie kiełbasy, a od jakiegoś czasu nawet Chiny dopuszczają polskich producentów wędlin na swój rynek. Samo słowo kiełbasa jest już znane w wielu miejscach, nie tylko na naszym rodzimym rynku.