Spożywanie posiłków w gronie rodziny to sposób na wspólne spędzanie czasu, rozmowy i dzielenie się doświadczeniami. Gotowanie dla rodziny do powód do wprowadzenia do menu nowych produktów, przepisów i przyzwyczajeń. Stopniowa zmiana w jadłospisie, może przynieść pozytywne efekty zdrowotne dla wszystkich, zastępowanie tłustych potraw chudymi a równie smacznymi, jest godne polecenia i wykorzystania w swojej rodzinie. Myśląc psychologia dieta, trzeba pokusić się o zmianę nawyku podjadania podczas pracy przy komputerze czy oglądaniu telewizji, celebrowanie wspólnych posiłków, jest wstępem do prawidłowego odżywiania. Syte ale zdrowe pożywienie, zaspokoi apetyt na długi czas, wyrobienie nawyku zjadania pięciu posiłków dziennie, zniweluje odczuwanie głodu między śniadaniem, obiadem i kolacją. Efektowne zaserwowanie potraw zachęci domowników do wspólnego spożywania, dobrych relacji i poznawania nowych sposobów na wartościowe potrawy. Nie dopuszczenie do pojawienia się nadwagi wśród domowników powinno być mottem przygotowywania menu, robienia zakupów i gotowania posiłków.