Myślisz o własnym, oryginalnym pomyśle na biznes? Własna pieczarkarnia może być tym, czego oczekujesz.

Polska w ostatnich latach staje się coraz bardziej znaczącym producentem pieczarek na rynku globalnym. Wielkość hodowli na terenie kraju rośnie, lecz ten rodzaj działalności jest wciąż bardzo opłacalny dla nowych przedsiębiorców. Należy pamiętać jednak, że pieczarkarnia wymaga dużych nakładów i ogromnej dokładności, zwłaszcza w początkowej fazie. Oprócz odpowiedniego podłoża, należy zadbać o właściwą temperaturę i poziom wilgotności w halach. Rozwój technologii wpłynął na fakt, że obecnie wiele z tych parametrów sterowanych jest komputerowo. Specjalnie przygotowane systemy sprawiają, że pieczarkarnia w każdym momencie ma odpowiednie warunki do optymalnego wzrostu. Temperatura i wilgotność powinny być dostosowane do warunków panujących na zewnątrz hali, co wymaga stałej kontroli i odpowiedniego zarządzania. Odpowiednia optymalizacja produkcji pozwala jednak prowadzić działalność w sposób rentowny.