Zwiększająca się ilość restauracji w Polsce, których wystrój i umeblowanie kuszą potencjalnych klientów do zawitania w ich progi nie jest już dłużej postrzegana jako halucynacja, bądź też jednorazowe zjawisko, którego możemy doświadczyć w Warszawie. Restauracje, które proponują nam ciekawie przyozdobione wnętrza, z licznymi żyrandolami, schludnie wystrojonymi stołami, wygodnymi krzesłami, lub kącikami zabawowymi dla dzieci pojawiają się jak grzyby po deszczu w różnych rejonach Polski. Niemniej jednak, kluczowym aspektem, który powinien decydować o finalnej ocenie jaką wystawimy restauracji jest ocena jaką przyznamy serwowanym potrawom. Najlepsze restauracje Lublin, w Krakowie, w Gdańsku, czy nawet w Nysie, lub we wsi Kamienica muszą przede wszystkim stawiać w pierwszej instancji na walory smakowe oraz sposób prezentacji danego posiłku na talerzu. Choć cały anturaż wnętrza jest równie istotny, to bez odpowiednich doznań gastrycznych nasza przygoda w danej restauracji nie zakończy się pomyślnie, a nasza noga już raczej tam więcej nie postanie.