Składniki:

Ciasto maślane:
15 dag masła
5 dag mąki
Ciasto drożdżowe:
45 dag maki pszennej
3 dag drożdży
Szklanka mleka
5 dag masła
Żółtko
Pół łyżeczki soli
Przybranie:
Pół łyżeczki cynamonu
5 dag rodzynek
2 łyżki cukru

Wykonanie:

Lekko podgrzane mleko wymieszać z drożdżami, odstawić do wyrośnięcia.
Resztę mąki do ciasta drożdżowego przesiać do miski, wlać rozczyn, stopione i przestudzone masło, żółtko i sól. Zagnieść i wyrobić dokładnie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia (na około pół godziny).
Masło zagnieść z mąką i uformować kwadrat 15×15 centymetrów. Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt 20×35 centymetrów. Na ciasto drożdżowe położyć ciasto maślane, brzegi ciasta drożdżowego zawinąć, ściskając brzegi. Rozwałkować, zwinąć i odstawić na 15 minut do lodówki. Powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Ciasto rozwałkowana prostokąt 35×50 centymetrów, zwilżyć wodą, posypać cukrem i cynamonem i rodzynkami, zawinąć w roladę. Roladę pokroić na plastry. Plastry ułożyć na natłuszczonej blaszce. Piec 10-15 minut w 220 stopniach.