Makaron, jak podają kulinaria, to chyba jeden z najstarszych dodatków, jakie na polskich stołach podawane są do zup. Zresztą, zanim moda na włoskie dania dotarła do polski, wykorzystywany był on tylko w takim połączeniu. A jak przygotować dobry makaron?
Po pierwsze musimy mieć do tego odpowiednią mąkę. Może być pszenna, może być ryżowa, a nawet orkiszowa- w zależności od tego, co lubimy, lub co możemy jeść ze względu na dietę. Na stolnicę wysypujemy mąkę, a w środku robimy dołek, do którego wbijamy jajka. I tu bardzo ważne jest, aby jajka pochodziły od swojskich kur, bo wtedy żółtka są pomarańczowe a i makaron ma cudowną barwę. Do tego dodajemy odrobinę soli i oczywiście wodę. Im więcej jej dodamy, tym luźniejsze ciasto nam wyjdzie. I pamiętajmy, że wodę leje się na początku gniecenia, nadając ciastu odpowiedniej konsystencji. Bo gdy ciasto jest już zwarte bardzo trudno jest je rozrzedzić. A później czas na porządne rozwałkowanie i oczywiście pokrojenie makaronu według potrzeb i upodobania. Trochę pracy jest, ale efekt za to pyszny.