Gdy mówimy o zupach, nie możemy pominąć kwestii tego, że wiele z nich podaje się z różnymi dodatkami. Oczywiście ich wybór uzależniony jest od naszego smaku, ale są pewne tradycyjne połączenia. I tak, na przykład rosół podaje się ze swojskim makaronem, choć są też i tacy, którzy jadają go z ziemniakami. Zupę pomidorową polskie kulinaria każą podawać do wyboru bądź z makaronem, bądź z ryżem. Zupy o konsystencji kremów najlepiej łączyć z grzankami, a czerwony barszczyk z tradycyjnymi uszkami, bądź krokietami.
Oczywiście poza tymi dodatkami, w polskiej kuchni ważne miejsce zajmują ziemniaki podawane na różne sposoby. Są na przykład ziemniaki gniecione z przesmażoną cebulą, które serwowane są między innymi do czerwonego barszczu, żuru, czy kapuśniaku. Niektórzy robią też specjalne prażuchy, których tworzenie polega na połączeniu gotujących się ziemniaków z mąką i zasmażeniu na patelni. Takie dodatki sprawdzają się na przykład przy zupie ogórkowej, czy szczawiowej. Pomysłów jest więc naprawdę wiele.