BABKA PŁACZKA
2 votes, 6.00 avg. rating (107% score)

Składniki:

50 dag mąki pszennej
20 dag margaryny Kasi
3 jajka
1 łyżka oleju
Pół szklanki mleka
20 dag cukru
7 dag drożdży
10 dag rodzynek
3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka skórki otartej z jednej cytryny
Szczypta soli

Wykonanie:

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, jajka, wyrośnięty rozczyn, olej, roztopioną i przestudzoną Kasię i resztę mleka. Wszystko dobrze wymieszać a następnie zagnieść i wyrobić gładkie i lśniące ciasto odstające od ręki. Uformować z ciasta kulę i na 15 minut zanurzyć w dużej ilości zimnej wody. Gdy wypłynie lub zacznie pękać wyjąć i osączyć, przełożyć do suchej miski. Dodać opłukane i osuszone rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową, cukier i cukier waniliowy i ponownie zagnieść.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy z kominkiem ( do pół wysokości formy). Piekarnik nagrzać do 120 stopni, włożyć ciasto i piec 10- 15 minut, po tym czasie nastawnic piekarnik na 200 stopni i piec jeszcze pół godziny. Ostudzoną babkę polukrować.