Zapewne masz go w swoim domu i na co dzień z niego korzystasz. Olej, bo o nim mowa, to jeden z najczęściej wykorzystywanych produktów spożywczych w naszych domach. Bez oleju nie da się bowiem niczego usmażyć. Trudno byłoby też zrobić surówkę nie dodając go jako składnika sosu winegret. Dlatego też powinniśmy przyjrzeć się mu z bliska i zastanowić, czy przypadkiem nie warto zamienić go na inny rodzaj, który będzie o wiele zdrowszy.
Dobrze wiesz, że zdrowa żywność to gwarancja lepszej kondycji i odporności organizmu. Dotyczy to również oleju. Ten najzdrowszy jest bogactwem nienasyconych kwasów tłuszczowych znanych jako omega-3 i omega-6. Twój organizm potrzebuje ich, gdyż wspierają pracę serca, układu krwionośnego, a także nerek. Niestety w olejach sprzedawanych masowo w sklepach nie znajdziesz ich w dużej ilości. Warto więc wiedzieć, że ich bogactwem jest olej lniany, a także wytwarzany ekologicznie olej rzepakowy, nazywany przez ekspertów oliwą północy, gdyż jest niemal tak samo zdrowy, jak oliwa z oliwek.