Sałatka serowa warszawska

Jedenpięć dag twardego sera (goudy lub innego, zależnie od upodobania), dwie0 dag wieprzowej mielonki (lub luncheon meat), jeden mała cebula, jeden ząbek czosnku, dwie-trzy łyżki majonezu, pieprz Cayenne (mielona ostra papryka)

Ser i mielonkę pokrajać w wąskie paseczki długości ok. dwie cm. Cebulę drobno pokroić. Czosnek posiekać, a następnie rozetrzeć. Ser, mielonkę, cebulę i czosnek połączyć z majonezem i delikatnie wymieszać, by nie połamać paseczków serowych i mięsnych. Doprawić do smaku pieprzem lub mieloną papryką.

Sałatka serowa fantazyjna, cztery- pięć strąków słodkiej papryki zielonej lub czerwonej, jeden pięć dag twardego sera (ementalskiego lub innego, zależnie od upodobania), dwie-trzy łyżki oliwy (oleju), jeden łyżka soku z cytryny (lub niewielka ilość octu), pieprz, (sól) posiekana natka pietruszki

Umytą paprykę rozkroić, usunąć gniazda nasienne. Strąki pokrajać w bardzo cienkie paseczki, dobrze sparzyć wrzątkiem i pozostawić w nim na ok. pięć minut. Przełożyć na cedzak do ostudzenia i osączenia. Paprykę połączyć z serem pokrajanym również w cienkie paseczki i wymieszać z oliwą lub niewielką ilością octu z sokiem z cytryny (połączoną) z dodatkiem pieprzu i ew. soli. Przybrać posiekaną natką pietruszki.