Można powiedzieć, że mikser zrewolucjonizował całą pracę w branży gastronomicznej. Mimo swojej niepozorności i w zasadzie niewielu funkcji, które bez trudu przebić mogą inne, bardziej zaawansowane urządzenia gastronomiczne, jest to sprzęt, który posiada w swojej kuchni większość z nas i co najważniejsze – towarzyszy nam przy wykonywaniu bardzo wielu prac. To, co jeszcze do niedawna było nie do wykonania bez użycia siły ludzkich mięśni, teraz może zostać zrobione w mgnieniu oka, porażając swoim finalnym efektem.
Mikser jest urządzeniem, bez którego ciężko byłoby się obyć zarówno w domowym zaciszu własnej kuchni, jak i w gastronomii na szerszą skalę. Ubijanie piany, wszelkiego rodzaju ciast, kremów – kto próbował to zrobić bez tego prostego sprzętu, ten wie, że jest to zadanie żmudne, męczące i mozolne. Rozwój technologii ułatwił nam niesamowicie tę sprawę, dzięki czemu czas i energię zaoszczędzoną na manualnym wykonywaniu podobnych czynności, możemy spożytkować dużo bardziej przyjemnie.