Składniki:

1. 1 biała rzodkiew
2. 1 mały por
3. Pół puszki kukurydzy w zalewie
4. Sos sałatkowy paprykowo ? ziołowy
5. 1 jabłko
6. 6 łyżek rodzynek
7. 3 łyżki oleju
8. 2 łyżki majonezu

Wykonanie:

Rzodkiew i jabłko obrać; z jabłka usunąć gniazda nasienne a następnie zetrzeć zarówno jabłko jak i rzodkiew na tarce z dużymi oczkami.
Pora oczyścić, umyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Sos sałatkowy wymieszać z majonezem i olejem. Odstawić na chwilę. Kukurydzę dokładnie odsączyć na sitku. Wszystkie składniki dokładnie połączyć z przygotowanym wcześniej sosem i rodzynkami.

Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

1. Pół główki kapusty pekińskiej
2. 5 ogórków korniszonach
3. 1 cebula
4. 1 mały por
5. 1 pomidor
6. 1 łyżka majonezu
7. 1 kubeczek jogurtu naturalnego
8. Kilka liści sałaty strzępiastej
9. Zioła prowansalskie
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć i ładnie rozłożyć na talerzu. Kapustę oczyścić i drobno pokroić. Pora umyć, sparzyć i pokroić na plasterki. Pozostałe warzywa umyć i pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z jogurtem. Wszystkie składniki wymieszać z sosem jogurtowym, doprawić do smaku i ułożyć na rozłożonych liściach sałaty.