Wśród espresso przyrządzonego ze świeżo palonej kawy można wyróżnić espresso ristretto, normale, bądź lungo. Espresso ristretto wyróżnia się krótszym przepływem wody przez kawę. Przy sporządzaniu espresso normale przepływ wody przez kawę jest standardowy. Natomiast espresso lungo charakteryzuje się dłuższym przepływem wody przez świeżo zmieloną kawę. Do prawidłowego sporządzenia espresso niezbędna jest kawa świeżo palona. Idealne espresso powinno mieć na swojej powierzchni charakterystyczną cremę oraz powinno mieć kwaskowato-gorzko-słodki smak. Prawidłowo przyrządzone espresso służy do przyrządzania kawy czarnej bądź americano. Warto nadmienić, że kawa czarna nie jest tym samym, co americano. Kawy te różnią się nieznacznie. Różnica polega na kolejności wlewania wody. Przyrządzając americano najpierw do filiżanki wlewa się kawę, a następnie dodaje się wody. Przyrządzając kawę czarną najpierw wlewa się wodę, a dopiero później dopełnia się filiżankę kawą. Świeżo palona czarna kawa powinna być serwowana w filiżankach o pojemności 200 ml.