Dekoracja wypieków

Wyroby cukiernicze kupowane są nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale też estetyczne. Ładnie udekorowane ciasto stanowi ozdobę stołu. Coraz bardziej popularne jest także zamawianie tortów dedykowanych indywidualnie dla jubilata. Wymaga to precyzji i talentu, a doświadczony dekorator jest w cukierni na wagę złota. Na szczęście na rynku można zakupić maszyny usprawniające procesy przygotowania i dekorowania wypieków. Producenci sprzętu mogą zaprojektować go indywidualnie do potrzeb zakładu. Zazwyczaj cukiernicy wyposażają zakłady w oblewarki do czekolady, urządzenia do dekorowania i linie chłodzące udekorowany uprzednio produkt. Dekoratorki stanowią najczęściej przystawkę do oblewarki do czekolady. Taki sprzęt umożliwia uzyskanie różnych efektów, począwszy od równomiernego pokrycia ciasta, także od spodu, aż do uzyskania wzorów. Wzory te mogą być nawet bardzo skomplikowane, a produkty, których używa się do dekoracji, to nie tylko czekolada, ale też lukry, polewy i inne kolorowe masy.