W tym temacie postaram się co nieco wspomnieć o pracy inspektor nadzoru sanepidu. Jest to bardzo odpowiedzialne stanowisko , szczególnie w XXI wieku który obfituje w różne sytuacje mogące spotkać nas każdego dnia. Z dnia na dzień spotykamy się z restauracjami , placówkami publicznymi oraz innymi ośrodkami które serwują nam bądź to różne potrawy bądź też mogą spowodować zagrożenie epidemiologiczne. Dlatego w tym miejscu warto wspomnieć o kontroli inspektoratu który to stoi na straży nasze zdrowia. Nie zgodzę się z opiniami które w pewnym sensie obrażają ten zawód oraz w pewnym sensie wykazują obawę. Nie raz można spotkać taką sytuację w szkołach oraz restauracjach gdzie przed przyjazdem inspektoratu są urządzane wręcz „szopki” aby wszystko wypadło dobrze. Dlatego pragnę wspomnieć o tym że to stanowisko jest niezwykle ważne dla każdego z nas. Można było się w tym roku spotkać z nieuczciwymi restauratorami którzy niestety nie zostali ujęci pomimo prób złapania ich na gorącym uczynku a o dziwo klienci bez większych problemów spożywali tą żywność. Jednak nie może ulegać żadnej wątpliwości że polskie restauracje nie są w najlepszym stanie , wiele z nich serwuje towary wręcz nie do zjedzenia. Stare produkty , niezdrowa żywność to tylko niektóre elementy tego w jakim stanie jest polska kuchnia. Wobec czego apeluję o pewien szacunek do inspektor nadzoru sanepidu który powinien należeć się ze względu na trud jaki musi włożyć w trosce o nasze zdrowie a czasem nawet życie.