Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez kawy. Zdecydowanie najsmaczniejsza jest kawa świeżo parzona z ekspresu. Jaka kawa do ekspresów jest najlepsza? Jakość kawy to podstawa, jeśli chcemy by napar miał wyjątkowy smak i wszelkie korzystne właściwości. Do ekspresów ciśnieniowych powinniśmy wybierać całe ziarna. Najlepiej wybierać kawę w opakowaniach z zatrzaskiem, gdyż to zamknięcie jest dość szczelne, a jednocześnie gwarantuje odpowiednią wentylację. Należy też zwrócić uwagę na kolor ziaren i raczej nie wybierać tych mocno ciemnych, gdyż świadczy to, iż mogły być one zdecydowanie za długo palone. Istotna jest również struktura – kawa do ekspresów o wysokiej jakości nie powinna posiadać zbyt dużo połamanych czy pustych ziaren. Warto też umieć rozróźnić dwa podstawowe rodzaje kawy: arabikę i robustę. Napar z ziaren arabiki jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku, bardziej aromatyczny i ma niższą zawartość kofeiny. Napar z robusty ma zdecydowanie bardziej gorzkawy smak ze względu na dużą zawartość kofeiny.