Obecnie słyszy się często o zaletach żywności ekologicznej.
Czym różni się żywność ekologiczna od tej kupowanej w ogólnodostępnych sklepach?
Otóż przede wszystkim ekologiczne są te produkty spożywcze, które wyprodukowano bez stosowania chemicznych środków ochrony roślin,
bez chemicznych substancji przyspieszających wzrost, bez nawozów syntetycznych i technik inżynierii genetycznej, a także bez sztucznych dodatków smakowych, aromatów i napromieniowania. Są to zatem rośliny wolne od szkodliwych substancji, powstałe zgodnie z prawami natury.
Obecnie prowadzi się na świecie szereg badań naukowych dotyczących żywności ekologicznej. Potwierdzają one, że produkty konwencjonalne zawierają o wiele więcej szkodliwych dla zdrowia człowieka substancji chemicznych niż produkty ekologiczne. Są to argumenty, które wyraźnie przemawiają za zdrową żywnością. Pomijając bowiem brak w żywności ekologicznej trucizn, podkreślić należy inne jeszcze jej zalety, na przykład bogactwo antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się komórek.