Kapusta kwaszona wykorzystywana jest do wielu polskich dań. Polskie kulinaria piszą o niej często w kontekście różnych przepisów. A przecież nie sama kapusta jest jadalna. Również jej kwas możemy wspaniale wykorzystać. Jak? A chociażby do zupy.
Zupę taką tradycyjnie przygotowuje się na wieprzowinie. Na wieprzowych kościach i nóżkach gotuje się głęboki wywar z dodatkiem warzyw. Kiedy smak rosołu wieprzowego jest już wyborny, z zupy wyjmuje się mięso, a wlewa odlany z kapusty kwaszonej sok. Jest on nie tylko wyborny w smaku, ale również niezwykle zdrowy. Pomaga naszemu organizmowi o wiele lepiej się czuć, podnosząc jego odporność i działając antybakteryjnie. Zupę z kwasem gotuje się około 10 minut i doprawia majerankiem oraz śmietaną. Tak przygotowaną zupę podaje się z tradycyjnymi kluskami ziemniaczanymi, wykonywanymi z tartych surowych ziemniaków oraz mąki.
Zupa na kwasie z kapusty swoim smakiem urzeka miłośników wyrazistych smaków, w tym kwaśnych i słonych. Dobrze przygotowana jest wyborna.