Składniki:

1. 1 nieduży kurczak
2. 1 cebula
3. 2 marchewki
4. 1 pietruszka
5. Pół selera
6. 3 ząbki czosnku
7. 4 łyżki startego żółtego sera
8. 3 łyżki masła
9. 2 łyżki mąki
10. Przyprawy: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kurczaka dokładnie umyć i pokroić na kawałki.
Cebule obrać i przypiec w piekarniku. Włoszczyznę oczyścić i umyć a następnie rozdrobnić. Włoszczyznę, mięso i przypieczoną cebulę zalać w garnku dwoma litrami wody, dodać wszystkie przyprawy i gotować przez godzinę na małym ogniu.
Pozostałe warzywa obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa i smażyć aż będą miękkie, a następnie oprószyć je mąką i podsmażyć na złoty kolor.
Ugotowany rosół przecedzić przez gęste sitko lub gazę, jeszcze raz zagotować i dodać do niego usmażone warzywa. Mięso z kurczaka oddzielić od kości, pokroić w paseczki i włożyć do gotowej zupy. Zagotować, doprawić do smaku a przed podaniem posypać startym żółtym serem.