Składniki:

1. Pół kilograma pietruszki
2. 2 szklanki mleka
3. 1 gruszka
4. Pół łyżeczki suszonego tymianku
5. Pół łyżeczki suszonego oregano
6. 2 łyżki ziaren słonecznika
7. 2 łyżki nasion dyni
8. 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
9. Oliwa
10. Zielona pietruszka do dekoracji
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Korzenie pietruszki obrać, umyć i pokroić w plastry. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. W garnku rozgrzać trochę oliwy, dodać zioła i plastry pietruszki i dusić na małym płomieniu przez około 5 minut, dodać kawałki gruszki i dusić dalsze pięć minut. Zalać gorącą wodą w takiej ilości, aby wszystkie składniki były przykryte, gotować pod pokrywką kolejne 20 minut.
Zdjąć z ognia, wlać mleko i dokładnie wszystko zmiksować. Przyprawić do smaku i podgrzać.
Na suchej patelni uprażyć nasiona dyni, słonecznika i orzechy.
Zupę rozlać do miseczek, posypać uprażonymi ziarnami i udekorować zieloną pietruszką.