Kalafior to niezwykle zdrowe warzywo, którego nie powinniśmy pomijać w naszym jadłospisie. Najczęściej kojarzymy go jako dodatek do dania głównego i podajemy w wersji ugotowanej i okraszonej bułką tartą i gorącym masłem. A przecież polskie kulinaria znają jeszcze jeden sposób na wykorzystanie kalafiora. A jest nim zupa kalafiorowa.
Jak ją przygotować Najlepiej na bazie świeżego rosołu, lub bulionu i z wykorzystaniem świeżego warzywa. Po umyciu kalafiora, dzielimy go na różyczki, które delikatnie podsmażamy na oliwie z dodatkiem pokrojonej w kostkę cebuli i krążków surowej marchewki. Gdy kalafior delikatnie się zeszkli, a miejscami zbrązowieje, można zalać go przygotowanym wcześniej rosołem lub bulionem. Do całości należy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i razem gotować wszystko aż warzywa staną się miękkie. Jeśli ktoś woli, na koniec zupę można zmiksować blenderem i jako krem podać z grzankami. A jeśli ktoś lubi czuć kawałki warzyw, wystarczy nalać zupę na talerze i doprawić śmietaną.