W polskiej tradycji kulinarnej znajdziemy wiele ciekawych i niezwykle zdrowych zup. Jedną z nich jest zupa warzywna, zwana też jarzynówką. Jaki jest jej skład? Wszystko zależy od tego, jakie warzywa w jakich połączeniach lubimy. Musimy tylko zawsze pamiętać, że dla doskonałego smaku, zupa musi być połączeniem warzyw oraz bulionu, czy wcześniej ugotowanego rosołu.
Wracając do warzyw, dobrze jest znać czas ich gotowania. I tak, na przykład ziemniaki pokrojone w kostkę gotują się około 10 minut. Podobnie marchewka, seler i pietruszka. Ale już papryka, bakłażan, czy cukinia, zaledwie 5 minut. Kiedy więc wstawiamy nasz rosół, czy bulion i zaczynamy dodawać do niego warzywa, pamiętajmy, aby w pierwszej kolejności dodać te, które gotują się najdłużej. A najpóźniej te, które po kilku minutach są rozgotowane.
Zupę jarzynową najczęściej podaje się z chlebem, jak podają polskie kulinaria- posmarowanym naturalnym masłem. I koniecznie zupę trzeba doprawić na talerzu odrobiną śmietany, bądź jogurtu naturalnego.

1 KOMENTARZ

Comments are closed.