Składniki:

1. Pół główki niedużej kapusty
2. 4 ziemniaki
3. 1 cebula
4. 1 pęczek włoszczyzny
5. 4 łyżki oleju
6. 2 kostki bulionowe
7. Niepełna szklanka 18% śmietany
8. Kilka ziarenek ziela angielskiego
9. 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować 1,5 litra wody z kostkami bulionowymi i zielem angielskim.
Na patelni rozgrzać olej; cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie przełożyć na patelnie i zeszklić.
Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu. Kapustę oczyścić i poszatkować, dodać do garnka z zupą. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do zupy. Zupę gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie, a następnie śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Przed podaniem posypać umytą i posiekaną drobno zieloną pietruszką (można także dosypać umytego i posiekanego zielonego koperku).