Od lat wiadomo, że zielone warzywa są najzdrowsze. Nic więc dziwnego, że odkąd brokuł trafił na polskie stoły, jest wykorzystywany na szeroką skalę pod różnymi postaciami. A jedną z nich, promowaną przez polskie kulinaria jest zupa brokułowa.
Jak przygotować brokuł? Najlepiej, jeśli do wykorzystania mamy świeże warzywo. Wówczas dzielimy je na różyczki i wrzucamy na rozgrzany rosół, lub bulion. Jeśli wolimy, brokuła możemy też najpierw delikatnie podsmażyć na oliwie. Ważne jednak, aby brokuł gotował się w rosole, by smaki przeszły się i naturalnie skomponowały. Do gotowania możemy dodać też pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. A gdy wszystkie warzywa będą miękkie, należy wyjąć kilka różyczek brokuła, a resztę zmiksować. Wyjętymi różyczkami dekoruje się zupę nalaną na talerze. Jeśli ktoś lubi, zupę można zapiec pod pierzynką z sera, najlepiej mozzarelli, lub parmezanu.
Tak przygotowana zupa to nie tylko wyborny smak i aromat, ale i prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu.

1 KOMENTARZ

Comments are closed.