Składniki:

1. 60 dag fileta z indyka
2. 80 dag ziemniaków
3. 1 cebula
4. 1 jajko
5. 2 łyżki mąki pszennej
6. 5 dag żółtego sera
7. 2 łyżki masła
8. 4 łyżki oleju
9. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
10. 2 łyżki posiekanego koperku
11. Pomidorki koktajlowe, sałata do dekoracji
12. Sól, świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Mięso opłukać i osuszyć, pokroić na 8 cienkich plasterków. Kotleciki lekko rozbić i posolić.
Cebulę obrać i posiekać; ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. Ostudzone ziemniaki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wymieszać z jajkiem, cebulą i serem. Dodać mąkę i posiekane zioła. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zagnieść ciasto i przykryć ściereczką.
Rozgrzać na patelni masło i usmażyć mięsne kawałki na rumiano. Każdy kotlecik obłożyć ziemniaczanym ciastem i zrumienić z obydwóch stron na rozgrzanym oleju. Ułożyć na talerzach i udekorować sałatą i pomidorkami.