Składniki:

1. 30 dag chudej wędliny
2. 70 dag ziemniaków
3. 1 nieduża czerwona papryka
4. 1 nieduża zielona papryka
5. 1 mała puszka kukurydzy
6. 1 jajko
7. 2 cebule
8. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
9. 4 łyżki oleju
10. 1 łyżka masła
11. 1 łyżka mąki pszennej
12. Mielona ostra papryka (chili)
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obrać. Ziemniaki i jedną cebulę zetrzeć na tarce dodać jajko i mąkę pszenną, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszać. Na małej patelni rozgrzewać po łyżce oleju i nakładać masę ziemniaczaną rozprowadzając na całą powierzchnię patelni i smażyć z obu stron na rumiano. Po usmażeniu trzymać w cieple.
Drugą cebulę drobno posiekać; wędlinę pokroić w niewielką kosteczkę. Papryki przekroić, usunąć nasiona, umyć, osuszyć i pokroić e kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać wędlinę i paprykę, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 20 minut. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do wędliny z cebulą. Doprawić przecierem pomidorowym, solą pieprzem i chili. Podawać na gorąco z usmażonymi plackami.