Rodzice od dziecka wpajają nam, iż witaminy to samo zdrowie i powinniśmy przyjmować je z każdym posiłkiem. Nic zatem dziwnego, iż przez całe życie egzystujemy w przekonaniu, że warzywa i owoce to dobro, które dostarcza nam niezbędnych witamin, jeśli jednak zapytać nas o inne źródła tych składników, z pewnością wielu z nas znajdzie trudności w ich sprecyzowaniu. A tak naprawdę witaminy kryją się niemal wszędzie, trzeba tylko znaleźć je w takiej postaci, którą nasz organizm będzie w stanie przyswoić. Wielu z nas wydaje się, że najprościej jest skorzystać z gotowych preparatów, które zapewnią nam dostęp do wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Należy jednak mieć świadomość tego, że witaminy syntetyczne są znacznie słabiej przyswajalne przez nasz organizm i to, że na opakowaniu jest napisane, iż jedna kapsułka danego preparatu zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na daną substancją, nie znaczy wcale, że nasz organizm będzie w stanie przyswoić ją w stu procentach. Warto pamiętać również o tym, że niektórych opakowaniach z witaminami i minerałami podana jest dokładna pora, o której powinno przyjmować się taki specyfik. Niektóre z nich przyjmuje się bowiem w trakcie posiłku lub bezpośrednio po nim, aby zwiększyć przyswajalność określonych substancji. Nie zmienia to jednak faktu, iż witaminy, które przyswajamy wraz ze spożywanym każdego dnia posiłkiem będą dla naszego organizmu o wiele bardziej wartościowe. Większość z nas poszukiwanie witamin zacznie od standardowych owoców i warzyw, jednak i w tym przypadku należy mieć świadomość tego, iż obróbka warzyw i owoców może spowodować, iż tak naprawdę staną się one bezwartościowe. Nie da się ukryć, iż najbogatsze w witaminy są świeże warzywa i owoce, pod wpływem gotowania bowiem większość składników jest wypłukiwana i rozkładana. Tak naprawdę mieści się ona w wodzie, którą zwykle wylewamy do zlewu, a nie w samych warzywach. Z tego względu należałoby pomyśleć o chrupaniu świeżej marchewki czy ogórków. Jeśli jednak do naszej potrawy potrzebujemy ciepłych warzyw warto pomyśleć o gotowaniu na parze, które pozwoli nam na zachowanie wartościowych składników. Poza tym przy przygotowywaniu sałatek warzywnych warto pamiętać o tym, iż niektóre substancje łatwiej przyswajalne są na przykład po dodaniu oliwy z oliwek. Jeśli chodzi o warzywa sprawa zdaje się być o wiele prostsza, ponieważ smakują one wyśmienicie bez jakiejkolwiek obróbki i większość osób spożywa jest w czystej postaci. Jednak nie tylko warzywa i owoce mogą stanowić drogocenne dla naszego organizmu źródło witamin. Warto pomyśleć również o rybach, które są źródłem kilku witamin z rodziny B. Witaminy z pewnością znajdziemy również w takich produktach jak owoce morza, pieczywo pełnoziarniste czy drożdże. Nie zabraknie ich również w jogurtach, maślankach czy też kefirach. Warto zatem umieścić te składniki nie tylko we własnej diecie, ale również w diecie małych dzieci, które do prawidłowego wzrostu i rozwoju będą potrzebować witamin i minerałów. Witaminy mogą pomóc również ludziom w podeszłym wieku zachować zdrowie i witalność.