Składniki:

1. 1 kilogram dyni
2. 2 łyżki octu winnego
3. Pół szklanki oliwy oliwek
4. 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
5. 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
6. Pół łyżeczki przyprawy curry
7. Zielony koperek do dekoracji
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Dynię obrać, wydrążyć łyżką środek z pestkami, a miąższ zetrzeć na tarce z dużymi oczkami do dosyć dużej miski. Utartą dynię posypać solą, curry i świeżo zmielonym czarnym pieprzem a następnie dodać łyżkę winnego octu i dokładnie wymieszać.
Oliwę lekko podgrzać, dodać pozostały winny ocet i śmietanę i dokładnie wymieszać.
Polać tak przygotowanym sosem dynię i bardzo dokładnie wymieszać. Posypać zieloną pietruszką, doprawić jeszcze do smaku i wymieszać. Udekorować gałązkami zielonego koperku i mocno schłodzić.
Zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny.