Składniki:

1. ? litra bulionu
2. Kawałek białej kapusty
3. Pół kilograma ziemniaków
4. 1 marchewka
5. Pół pora
6. 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
7. 4 czerwone buraki
8. 10 dag zielonej fasolki szparagowej
9. 1 łyżka mąki pszennej
10. Niepełna szklanka śmietany
11. Listek laurowy
12. Zakwas buraczany
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Buraczki wyszorować i ugotować w łupinkach, odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Kapustę oczyścić i pokroić grubo.
Ziemniaki, marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Por oczyścić i pokroić w talarki, a fasolkę w kawałeczki.
Bulion zagotować i dodać do niego pokrojone warzywa, groszek i listek laurowy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Dodać starte buraki i około 3 łyżek zakwasu buraczanego. Gotować kolejne 5 minut. Śmietanę roztrzepać z kilkoma łyżkami zupy i mąką i dodać do zupy. Doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z kleksem śmietany.