Kiełbasa to tradycyjny polski posiłek, ale gości on także na stołach w innych częściach świata. W zależności od miejsca, można spotkać różne rodzaje kiełbas oraz inny sposób ich przygotowania. Nazwa kiełbasa pochodzi z języka węgierskiego, to tam po raz pierwszy użyto takiego określenia na nazwanie tego rodzaju wędliny.
W większości przypadków kiełbasy składają się z mięsa wieprzowego oraz różnych dodatkowych przypraw. Gotową, przemieloną wędlinę umieszcza się w naturalnych lub sztucznych osłonkach, a później je zakręca, tak, by z całego łańcucha utworzyło się kilka lub kilkanaście sztuk kiełbas. Kiełbasę konserwuje się poprzez suszenie, wędzenie albo oparzanie wrzątkiem.
Istnieje kilka sposobów na rozróżnienie rodzajów kiełbasy, jednak jednym z najpopularniejszym jest podział ze względu na zawartość wody. W tym przypadku wyróżniamy:

kiełbasy nietrwałe – do tego typu kiełbas należą np. kiełbasa biała; składają się nawet z 72% wody
kiełbasy półtrwałe – są to np. kabanosy czy kiełbasa żywiecka, w ich składzie woda zajmuje 35-55%
kiełbasy trwałe – to kiełbasy zawierające najmniej wody (ok.35%) i należą do nich np. salami lub sucha kiełbasa krakowska