Sałatka szynkowa z selerem

Jeden mały seler, jeden cebula, dwie łyżki oliwy (oleju), szczypta cukru, szczypta glutaminianu sodu, jeden-dwie łyżeczki soku z cytryny, jeden0 dag gotowanej szynki lub gotowanego bądź pieczonego schabu, ziołowe przyprawy według upodobania, dwie jaja (ugotowane na twardo)

Seler starannie umyć, obrać, pokrajać w cienkie plasterki, umieścić w rondelku i pokryć drobno posiekaną cebulą zeszkloną w oleju. W razie potrzeby podlać wo<Ą. Dusić do miękkości. Dodać do smaku szczyptę cukru, glutaminianu sodu oraz sok z cytryny. Cienkie plasterki szynki (schabu), zioła (jeżeli świeże, posiekać, jeżeli suszone – rozdrobnić np. w moździerzu) oraz pokrajane w plasterki jaja połączyć z uduszonymi, jeszcze ciepłymi warzywami. Po ostudzeniu podawać w pucharkach lub miseczkach bądź w salaterce.

Sałatka z królika, trzy0 dag uduszonego lub upieczonego mięsa królika (bez kości), jeden łyżka kaparów, trzy- cztery filety z sardeli (może być pasta), dwie średnie konserwowe ogórki (lub trzy-cztery korniszony), dwie jaja (ugotowane na twardo), jeden/dwie-trzy/cztery szkl. winegretu

Mięso pokrajane w małe cienkie plasterki wymieszać z kaparami i filetami z sardeli. Odstawić na ok. trzy0 minut, dodać pokrajane w cienkie plasterki ogórki konserwowe (korniszony) oraz plasterki jaj. Całość wymieszać z sosem winegret (przepis na s. 9cztery).