Składniki:

1. Pół kilograma gotowanych ziemniaków
2. 2 jajka
3. 2 cebule
4. 10 dag białego sera
5. 10 dag bryndzy lub sera pleśniowego
6. 2 łyżeczki vegety
7. 3 łyżki mąki pszennej
8. Olej do smażenia
9. świeżo grubo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę razem z serem twarogowym i bryndzą lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Odstawić, aby masa ostygła. Dokładnie wymieszać. Do zimnej masy ziemniaczano-serowej wbić jajka i dodać uprzednio obraną, posiekaną i zeszkloną na tłuszczu cebulę. Doprawić do smaku vegetą i świeżo grubo zmielonym czarnym pieprzem, dokładnie wymieszać. Posypać stolnicę mąką pszenną i wyłożyć ziemniaczane ciasto i uformować z niego wałek o średnicy mniej więcej 4 centymetrów i pokroić go w półtoracentymetrowe plastry. Każdy obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.