Sałatka serowa tylżycka

Jedenpięć dag tylżyckiego sera, jeden marynowana papryka, pięć dag rokpolu, dwie-trzy łyżki oliwy (oleju), jeden łyżka soku z cytryny, jeden czubata łyżeczka kaparów, pieprz dwie jaja (ugotowane na twardo), posiekana natka pietruszki

Ser i paprykę pokrajać w drobną kostkę. Rokpol rozgnieść widelcem i połączyć z oliwą oraz sokiem z cytryny. Ser, paprykę i kapary wymieszać z masą rokpolową. Doprawić pieprzem. Całość posypać drobno posiekanymi jajami oraz posiekaną natką pietruszki.

Sałatka serowa szwajcarska, jedenpięć dag twardego sera (ementalskiego lub innego, zależnie od upodobania), jedenpięć dag kiełbasy parówkowej (serdelków lub parówek), jeden mała cebula, jeden/dwie-trzy/cztery szkl. remula- dowego sosu

Ser zwiórkować na tarce z dużymi otworami. Kiełbasę sparzyć, ściągnąć osłonkę, a po ostudzeniu drobno pokrajać. Ser, kiełbasę i drobno posiekaną cebulę wymieszać z sosem remuladowym (przepis na s. 9sześć).