Sałatka serowo-warzywna mediolańska

Jeden burak, jeden średni seler, jeden średnia cykoria, pięć-7 dag rokpolu, trzy-cztery łyżki majonezu, sól, pieprz, jeden garść grubo zmielonych (lub posiekanych) orzechów iaskowycn

Burak umyć, ugotować do miękkości, obrać i drobno pokrajać. Seler umyć, obrać, ugotować (ale nie rozgotować) i drobno pokrajać. Cykorię oczyścić, umyć i przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek na cienkie plasterki. Przełożyć na cedzak, dobrze wypłukać w zimnej bieżącej wodzie, a następnie krótko sparzyć wrzątkiem. Osączyć. Rokpol rozgnieść widelcem i starannie połączyć z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Masę serową dobrze wymieszać z pokrojonymi warzywami i grubo zmielonymi lub posiekanymi orzechami laskowymi.

Sałatka serowo-owocowa trzy jabłka, sok z jeden cytryny, jeden pięć dag twardego sera (ementalskiego lub innego, zależnie od upodobania), trzy-cztery łyżki majonezu, jeden łyżka słodkiej śmietanki (lub skondensowanego niesłodzonego mleka), osiem-jeden0 włoskich orzechów

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w niezbyt cienkie plasterki, bezzwłocznie skropić częścią soku z cytryny. Ser utrzeć na tarce z dużymi otworami. Majonez rozcieńczyć śmietaną (skondensowanym mlekiem) i resztą soku z cytryny. Połączyć z jabłkami i serem. Przełożyć do salaterki (można wyłożyć do miseczek lub koktajlowych pucharków) i przybrać połówkami łuskanych włoskich orzechów. Przed podaniem schłodzić.