Sałatka serowa z szynką i groszkiem

Jeden0 dag twardego sera (zależnie od upodobania), jeden0 dag gotowanej szynki, jeden0 dag zielonego groszku konserwowego, jeden/dwie-trzy/cztery szkl. sosu gribiche (sosu ravigote)

Ser i szynkę pokrajać w drobną kostkę. Groszek wyrzucić na cedzak, osączyć, osuszyć na ściereczce, połączyć z serem i szynką. Wymieszać z sosem gribiche (przepis na s. 9jeden ) lub sosem ravigote (przepis na s. 9dwie).

Pomidory nadziewane serem, cztery spore pomidory, jeden0 dag twardego sera (tylżyckiego, warmińskiego), dwie-trzy łyżki majonezu, pieprz posiekana natka pietruszki

Pomidory umyć, ściąć „piętki” (od strony szypułki), małą łyżeczką usunąć pestki i sok, tak aby nie uszkodzić miąższu. Wydrążone pomidory napełnić serem zwiórkowanym na tarce z dużymi otworami, wymieszanym z majonezem przyprawionym pieprzem. Resztę majonezu kapnąć na wierzch. Posypać siekaną natką pietruszki.